Landen in je lijf

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is wie je werkelijk bent”

Chinees spreekwoord

Vrijwel iedereen heeft in zijn/haar leven wel al eens één of meerdere schokkende gebeurtenissen ervaren. Ons autonome zenuwstelsel reageert hier automatisch op met een fight , flight of freeze respons. Het sympatisch zenuwstelsel brengt ons lichaam in paraatheid om bij dreigend gevaar te kunnen vechten (fight) of vluchten (flight).
Als vechten noch vluchten mogelijk is, rest ons enkel nog de 'freeze' respons. Ons lichaam spaart energie door onze hartslag te vertragen, onze ademhaling wordt oppervlakkiger en er is minder doorbloeding.

Daarbij worden er endorfines vrijgemaakt die pijnverdovend werken en een soort van rust, van psychische afstand doen ontstaan om lichamelijke en emotionele pijn aan te kunnen. We gaan uit contact en verliezen de verbinding met ons lichaam. We verdoven als het ware ons lichaam om geen pijn te hoeven voelen.

De herinneringen aan heftige gebeurtenissen of ervaringen worden in onze hersenen opgeslagen en de oerenergie die gemobiliseerd werd om te kunnen vechten of vluchten - maar door de onmogelijkheid hiertoe niet 'verbruikt' werd - zet zich vast in ons zenuwstelsel. 
Dit zorgt voor energieblokkades in ons lichaam. In Het Blijmoedige Meer kan je op een veilige, zachte en respectvolle manier het contact met je lichaam herstellen. Een body scan helpt je aarden, meer in je lijf te zakken en terug voeling te krijgen met je lichaam.

 

Tijdens de sessie hoef je enkel mijn stem te volgen die je begeleidt in een zachte reis door je lichaam. Hierdoor wordt je je steeds meer bewust van waar zich spanningen hebben vastgezet, waar emotionele blokkades zijn en waar de energie niet meer stroomt. Deze body scan kan gepaard gaan met aangename gewaarwordingen, maar ook met minder aangename. Dat is volledig normaal, aangezien je langzaamaan uit een (soms jarenlange) verdoving ontwaakt en de pijn, de spanning en het verdriet nu eindelijk losgelaten kunnen worden. Dit loslaten is gezond en vormt een natuurlijk onderdeel van het helingsproces.
Hoe meer jij bereid bent om stil te staan bij en te luisteren naar de stem van je lichaam, hoe minder hard het moet schreeuwen (bijvoorbeeld van de pijn) om gehoord te worden. Daardoor zullen onaangename gewaarwordingen geleidelijk aan verminderen en zal er meer ruimte ontstaan voor aangename gewaarwordingen. 

 

Na een aantal sessies voel je je steeds meer vertrouwd met je lichaam. Je 'landt' als het ware in je lijf en je gaat je steeds meer thuis voelen in je lichaam. Je kan beter ontspannen en ervaart meer energie. Zo wordt opnieuw de verbinding met je lichaam hersteld.