Wat zijn innerlijke stemmen?

Wanneer de wekker 's morgens heel vroeg afloopt, is er een stemmetje in ons dat die wekker meteen het raam uit wilt zwieren, een andere stem wilt dat we opstaan en tijd nemen om rustig te ontbijten en nog een andere stem begint ons op te jagen en dreunt een lijst af van alles wat die dag nog moet gebeuren. Herkenbaar?

 

We hebben allemaal vele stemmen in ons. Deze stemmen zijn niet te verwarren met een dissociatieve identiteitsstoornis (multiple personality disorder) waarbij de bewustzijnscontinuïteit wegvalt wanneer van de ene naar de andere persoonlijkheid wordt geschakeld. 
Onze innerlijke stemmen zijn gewoon verschillende delen in ieder van ons met elk hun eigen energie, wil, verlangens, angsten,...

 

In psychosynthese worden die verschillende delen ook wel subpersonen genoemd. Problemen kunnen ontstaan wanneer de spanning tussen subpersonen die recht tegenover elkaar staan niet meer te hanteren of te (ver)dragen valt. Als bijvoorbeeld de Slavendrijver telkens aan het stuur van onze bus zit en de Genieter opgesloten is in de koffer, is de kans groot dat - wanneer dit onevenwicht te lang aanhoudt - we recht op een burn-out afstevenen. Of wanneer onze Criticus steeds de stem van ons Kind onderdrukt, zet dat een flinke demper op onze spontaniteit en levensvreugde.