Innerlijke rust

Innerlijke rust is het ervaren van een kalme, evenwichtige en prettige bewustzijnsinhoud. 
Dit zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. De weg naar dit geluk kan bewandeld worden door ons ervan bewust te worden hoe ons bewustzijn werkt en het trainen ervan door middel van meditatie, mindfulness, etc.

Deze rust geeft ons een ontspannen gevoel en brengt ons in onze kracht. Als we innerlijk rust in onszelf vinden, dan gaan we niet onze onrust trachten te kalmeren in allerlei zaken buiten onszelf, zoals in relaties, voeding, verslavingen, enz. We ervaren harmonie en een algeheel gevoel van welbevinden. We leven meer in het heden, zijn meer aanwezig in het moment en in staat daarvan te genieten. 

 

We maken ons steeds minder onnodig zorgen. Onze geest is kalm en we ervaren een gevoel van vrijheid en geluk. Dit betekent niet dat we geen angsten of zorgen meer kunnen hebben, maar we zijn beter in staat er constructief mee om te gaan, lessen uit te trekken en te groeien, terwijl onze focus gericht blijft op wat echt belangrijk is in ons leven. 

 

Doorheen al het omringende ruis en de dagelijkse beslommeringen kunnen we onszelf blijven waarnemen. Alsof we ons in het kalme oog van de storm bevinden. We slagen erin om een innerlijke balans te ervaren. Meestal is deze innerlijke rust of balans niet constant, maar we zijn wel steeds beter en sneller in staat om na een negatieve ervaring deze balans terug te vinden. 

 

We hoeven ons leven niet drastisch om te gooien om innerlijke rust te ervaren. Kleine aanpassingen in onze levensstijl kunnen al een verschil  maken. Een vermindering van prikkels is een manier om direct meer rust te ervaren. We kunnen onze omgeving op zo'n manier aanpassen dat we minder prikkels ervaren. 

 

De weg naar innerlijke vrede is geen snelle of gemakkelijke weg. Het is een proces dat een bereidheid vereist om alles dat ons niet langer dient los te laten en alle emoties te accepteren. Het bereiken van innerlijke rust betekent ook de bereidheid om te ontdekken wie we echt zijn en het bewust worden van het feit dat alleen wij in staat zijn om onze emotionele reacties te leren hanteren en reguleren.

“Een persoon die geen vrede met zichzelf heeft, zal een persoon zijn die oorlog voert met de hele wereld.”

Mahatma Ghandi